zondag 11 mei 2008

Justice @ AB


Beats en bleeps van het hoogste niveau.


Eigenlijk kan je Justice nog het best vergelijken met een overtuigde pastoor die voor de volgelingen uit de concerttempel een preekles houdt, maar ze brengen meer. Het Parijse dance-duo Xavier de Rosnay en Gaspard Augé zijn namelijk al langer dan vandaag de symbolen voor al wat hip is in de muziekwereld. Met een mengelmoes van opzwepende beats, schizofrene bleeps en doordringende distortion maken ze sommigen gek, anderen wild van enthousiasme.

Ze begonnen netjes als op de plaat met Genesis. “In het begin schiep God de hemel en de aarde”. Het leek wel alsof Justice gisteren eigenhandig de bas heruitvond. Dieper, zwaarder en luider gingen ze zelden in de AB. Omvergeblazen door de luchtverplaatsing van zoveel basgeweld was het even bekomen van het eerste kwart van de gig.

De ene na de andere hit werd afgestoken, en dat allemaal van één en dezelfde debuutplaat. DVNO, D.A.N.C.E. en Stress, van welke de clip de laatste dagen talk of the town was, volgden elkaar in sneltempo op. Je had het gevoel na een kwartier alles al gehad te hebben. Tot ze hun pronkstuk bovenhielden: We Are Your Friends is dan wel een remix van een Simian-song, iedereen linkt het aan de kerels van Justice.

Het immense Christuskruis licht op. “Because...” dendert het door de speakers, abrupt afgebroken. Wat volgt is een oorverdovend koorgezang “...we are, your friends”. Alsof wie niet mee zong verbannen werd uit de tempel der rechtvaardigheid. “We Are Your Friends” geldt als het lijflied van de cybergeneratie, het anthem van de nu rave.
Kippenvel. De ontploffende beats die erop volgden waren tegelijk zo voorspelbaar en onwaarschijnlijk verrassend dat je benen als op automatische piloot mee sprongen.

Dat Justice geen indrukwekkende videoschermen en dito animatiefilmpjes mee had, kon de pret amper bederven. Enkel op het einde, tijdens de repetitieve, naar hardcore neigende stampbeats had je misschien graag wat verstrooiing gehad met een animatie waar ze in hun clips zo goed in zijn. Niet iedereen heeft het budget van Daft Punk. Al komt dat nog wel.

En dat ze maar amper een uurtje speelden, verlengd met een kwartier ‘gewone’ plaatjes draaien, vergeven we ze graag. Al had dat laatste misschien nog een tikkeltje langer gemogen. Ach, met melkzuur in de armen en benen hou je het zonder verrijkende middelen toch geen uren vol.

Als ze dachten nog iemand te moeten bekeren, dan zaten ze er naast. Justice heeft in België trouwe volgelingen die ze niet te snel zullen kwijtspelen.

1 opmerking:

PhantomByNight zei

Lovende woorden voor Justice.
Dan kan je mss op mijn blog wel genieten van enkele stevige mixjes.

www.phantombynight.com

I Like Masks mix by Phantom
http://www.zshare.net/audio/1175413691534158/

Niet de grote hits, die heb je overal al, wel wat leuke, nieuwe stuff.

Enjoy, & feel free to drop a line.

Respect!
Phantom