woensdag 23 april 2008

KT Tunstall @ AB




Een jong meisje springt plots het podium op, twee staartjes dansen rond haar hals. Ze heeft zowaar een gitaar om haar nek hangen. KT Tunstall is een klein meisje als je ze zo ziet, omringt door een immens podium. Tot ze haar keel open trekt. Een zweem van vol, hees en soul-rock geluid vult je oren, haar charisma je hart.

Met een handvol singles had KT, geboren als de Schotse Kate Tunstall, heel wat in huis om er gemakkelijk een op meezingers gebouwd feest van te maken. Maar ze koos niet voor de gemakkelijkheidoplossing en bouwde rond onder andere ‘Hold On’, ‘Suddenly I See’ en ‘Other Side Of The World’ een evenwichtige en uitgebreide show.

Ze entertainde het publiek met cliché- doch grappige mopjes, haalde haar beste Nederlandse woordjes boven, morste kwistig met complimentjes en smeet met pralines die ze van een vrijgevige fan met liefde had gekregen. Het werkte als voorspeld, de crowd ging wild, zong mee en genoot.

Ook ‘Black Horse and the Cherry Tree’ zorgde, met behulp van de wulpse koorzangeressen, voor handgeklap tot op de achterste rijen. De no-nonsens rock en zorgeloze popdeuntjes smaakten zoet en elke song klokte netjes binnen de drie minuten af. Voor wie hoopte op meer durf en een set met een hoek af, kreeg hoogstens een ezelsoor. Maar who cares? Strak gespeeld, waanzinnige stem en feel good factor 100.

Nu en dan eiste Tunstall het podium voor haar alleen op. Met ‘loop’-machine, gitaar en die duivelse stem zorgde ze op haar eentje voor de hoogtepunten van de avond. Een keer kroop ze ook achter haar piano: “so many piano lessons, one song”, schaamde ze zich. Maar ze koos er wel een prachtexemplaar uit. ‘Feels like home’ kreeg de uitverkochte AB muisstil en aangeslagen.

Natuurlijk is KT een grote dame. Miljoenen platen verkocht, singles aanstekelijker dan een gemiddelde lentegriep en een stem die qua warmte mee voor het broeikaseffect zorgt. Het mag dan nog zo poppy, gepolijst en afgewerkt klinken als je wil, onberoerd laat het je niet.


KT MySpace
entertainment.be

Geen opmerkingen: