maandag 3 maart 2008

AB/Bota zaterdag 1 maart





Het verslagje dat ik voor www.entertainment.be maakte van de tweede en laatste dag AB/Bota zaterdag:

Ons landje valt uit elkaar, ook op muzikaal gebied. Dat gevoel hadden de programmatoren van de Ancien Belgique en de Botanique, concertzalen van de Vlaamse en Waalse gemeenschap. Vlaamse groepen breken nog nauwelijks door in WalloniĆ« en omgekeerd geraken Waalse groepen al helemaal niet gedraaid op de radio. En zo kwam het dat de twee zalen “AB/Bota” organiseerden, een uitwisselingsproject voor muzikanten. Nadat de AB vrijdagavond Soy Un Caballo, Ideal Husbands, Coem en The Tellers had ontvangen, was L’Orangerie van de Botanique zaterdagavond het gastgezin voor o.a. Tim Vanhamel en Absynthe Minded.

Een overwegend Franstalig publiek stond eerst wat onwennig te kijken toen dandy Vanhamel het podium betrad. Een handvol fans probeerden met wat gejuich het ijs te breken, maar zelfs na opener Return To Love bleef de reactie wat koeltjes. Vanhamel, als twee druppels water gelijkend op Cate Blanchett die Dylan speelt, haalde nochtans op de juiste momenten genadeloos uit. Gitaren gierden heerlijk, drumsalvo’s ratelden, Tim schreeuwde het uit. Alleen de violen die op plaat voor de extra dimensie zorgen, ontbraken en dat was een gemis.
Enkel Living The Way You Should en schitterende single Until I Find You zorgden voor kippenvel op de armen, maar aangezien deze op ’t einde van de set zaten bleef het publiek een beetje op z’n honger zitten.

Absynthe Minded, die The Bony King of Nowhere afwisselde, had minder moeite met de toeschouwers. Bert Ostyn en de zijnen smeten er van in het begin dansbare, energieke en frivole songs tegenaan. Nu eens speelden ze, contrabas voorop, een volbloed jazznummer, dan weer roffelde Ostyn als een volleerd tangogitarist razendsnel over zijn snaren. Ook bluesy nummers en zelfs modern klassiek werd niet geschuwd. Hoor daarbij nog een dartele viool, nu en dan een trompet en je staat midden in een mengelmoes van klanken die af en toe aan een zigeunerorkest deden denken.

Tim Vanhamel had wat meer moeite om publiek te overtuigen, maar eens ze daar zijn schitterende solo debuut gehoord hebben, zal het niet meer lang duren. Absynthe Minded mag vanaf nu hopelijk ook de Waalse festivalletjes platspelen.
(foto's Cutting Edge )
check ook Entertainment.be

Geen opmerkingen: