maandag 17 maart 2008

Humo’s Rock Rally. AB 16 maart 2008





Humo’s Rock Rally. AB 16 maart 2008


Jonge woeste leeuwen op 1.


Al dertig jaar lang zoekt het weekblad Humo om de twee jaar naar de nieuwe rocksensatie uit Vlaanderen. Noordkaap, dEUS, Evil Superstars, Novastar, Das Pop, allen werden ze ooit ontdekt op het finalepodium van dè Rock Rally. Zondag verzamelden de tien beste bands zich in de coulissen van de Ancienne Belgique om te tonen waarom zij, en niet die honderden andere bands die meedongen naar een finale-ticket, verkozen werden.

Terwijl nog honderden mensen met ticket elkaar vertrappelden om zo snel mogelijk de zaal in te geraken en nog honderden anderen zonder ticket hopeloos smachtten naar dat laatste stukje papier, begon Berriegordies uit Hasselt stipt om 15u als eerste aan hun set. Uw verslaggever miste door de horde geduldloze fans de eerste twee songs, maar een song bleek uiteindelijk voldoende om te horen dat de jongens en meisjes uit Limburg niet zo heel veel kans maakte op die cheque van drieduizend, zevenduizend of tienduizend euro waarmee de jury na afloop zou staan zwaaien. Maar goed, we waren vertrokken en er moest iemand de aftrap geven.

Roadburg, die de micro enkele minuten later van Berriegordies overnam kwamen eveneens uit de stad van de smaak. Hoe goed ze ook hun best deden, te weinig stem, te eenvoudige piano en een goedgeprobeerde maar foute saxofoon in het laatste nummer konden ons niet overtuigen. Jammer voor de bandleden, al konden twee van de vijf het nog eens overdoen bij The Galacticos. Met hun springerige, energieke speedrock wisten ze als een van de weinige groepen een groot deel van het publiek aan het dansen te krijgen. Nog iets te jong klonken ze, maar dat was geen argument in een finale waar meer dan de helft van de bands amper de lagere school ontgroeid is. En dus kwam er een kruisje langs hun naam.

Van Team William werd veel verwacht. Door velen op voorhand uitgeroepen tot winnaar, maar op het podium leek het even de verkeerde kant uit te gaan. Met een gemaakte speelsheid, vreemde danspasjes en misplaatst afbreken van het podium dreigden ze hun uitstekende songs te doen vergeten. De zanger die bij momenten aan Stef ‘Zita Swoon’ Kamil Karlens deed denken, bleef er nog het rustigst bij en waarschijnlijk hebben ze daardoor van de jury toch nog die derde plaats gekregen.

Één vertegenwoordiger uit Vlaams Brabant was er, maar er kwam meer uit dan bijvoorbeeld het schreeuwerige viertal The Porn Bloopers. Jasper Erkens, die met zijn eenvoudige maar wonderschone cover van Gnarls Barkleys Crazy in de halve finale vriend en vijand stil had gekregen, draaide ook nu weer spontaan en moeiteloos tweeduizend man rond zijn vinger. De 15-jarige uit Diest sprak als enige van heel de avond het publiek aan en creëerde bijgevolg onmiddellijk een band. Dat het publiek hem daar dankbaar voor was, bleek niet alleen uit de waardevolle publieksprijs van tienduizend euro die hij overhandigd kreeg, hij mocht ook meer dan verdiend de tweede prijs van de jury mee naar huis nemen.

Dat een technisch probleem op het podium niet altijd dramatisch hoeft te zijn, bewees Steak Number Eight. In de laatste song liep alles mis wat kon mislopen met een gekraak, gepiep en verwarring op het podium tot gevolg. Daardoor werd hun afsluiter wat gerekt, maar dat nam niemand hen kwalijk. Krachtige, van dubbele basdrums voorziene metal uit puberlichamen. Vol overtuiging en zelfvertrouwen schreeuwde en krijste de zanger zijn band tot op eenzame hoogte. Zondagavond had metal geen vijanden, iedereen was fan. Ook de jury. Na wijs beraad kwamen oa Eppo Jansens, Jan Van Biesen en Kurt Overbergh overeen dat Steak Number Eight met de tienduizend euro en onwaarschijnlijk veel roem huiswaarts mocht keren.

Niet één band sprong er echt uit dit jaar, want ook The Hong Kong Dong had net zo goed met de eerste prijs zijn gaan lopen. Het viertal uit Gent waren de enige die qua stijl ietwat verrassender klonken en er zowaar beats tegenaan gooide. Met voorsprong de meest volwassen band, die het zeker ook zonder die eerste, tweede of derde plaats zal maken.

Afsluiten deden we in schoonheid met nummer één en twee van 2006. The Blackbox Revelation, op het tweede schavot in de vorige finale, bleek hier zelfs al heel wat verder te staan dan The Hickey Underworld. Het is dus niet zozeer de jury maar vooral de band die zichzelf maakt of kraakt, de tijd zal dus uitwijzen of Steak Number Eight groot wordt of niet. dEUS was in ’92 zelfs niet bij de eerste drie.

Entertainment.behref="http://www.myspace.com/steakn8">Steak No. Eight myspaceJasper Erkens MySpaceTeam William MySpace

Geen opmerkingen: