zaterdag 1 maart 2008

Jens Lekman @ AB Club 28 februari



Donderdag 28 februari @ AB Club

De laatste jaren zijn ze met trosjes tegelijk naar onze kop gesmeten, de talentvolle Scandinavische bands. Ijsland op kop, maar ook uit Denemarken en Zweden kwamen en komen nog steeds heel wat nieuwe namen. Jens Lekman uit Zweden is al een tijdlang een van de voortrekkers van die creatieve bende. Met slechts twee full cd’s en een handvol EP’s heeft hij zonder veel airplay een trouwe schare fans weten op te bouwen. Donderdag stond de “Duyster-klassieker” in de AB Club.
Als vijf sekteleden en een bezweerder aan de microfoon wrongen Lekman en zijn band zich in en tussen je oren. Met een diepe, donkere en tegelijk opgewekte stem wist hij als geen ander het publiek te overtuigen. Als gedweeë volgelingen stapten zij mee in een trip van klanken en kippenvel.
The Opposite of Hallelujah smaakte als een eerste toverdrankje en was nodig om het onzekere voorprogramma van Amsterdammer Lucky Fonz III te vergeten.
Hoe ingetogen en voorzichtig hij op plaat klinkt, zo opgewekt, vrolijk, dansbaar en melancholisch klonk hij donderdag. Lekman ontpopte zich ook als een verhalende troubadour en entertainer die net zoals Conor ‘Bright Eyes’ Oberst dat kan op een hilarische manier zijn lievelingskapster bezong of een onaangekondigde verloving. In Sipping on Sweet Nectar vlogen de bandleden als vogels over het podium, een samplemachine floot dartelende dwarsfluitwijsjes.
Tot twee keer toe gaf de Zweed toe aan het wildenthousiaste publiek, de tweede bisronde zichtbaar genietend van het spontaan luidkeels meezingen en gejuich. Een echte sekteleider zou hiermee meer dan tevreden zijn.


http://www.jenslekman.com

Geen opmerkingen: