dinsdag 25 maart 2008

DJ Shadow & Cut Chemist 20 maart AB



DJ Shadow & Cut Chemist presents: The Hard Sell
AB, 20 maart 2008


Sneller dan zijn schaduw.

In lang vervlogen tijden waarin cassette-mixtapes nog pure science fiction waren en de hitlijsten nog niet samengesteld werden naar het aantal downloads, kocht u singletjes op 45-toeren vinylplaat: een 7-inch. Één Elvis-liedje aan beide kanten van de kleine schijf met groot gat. U maakte met uw oude collectie net het containerpark gelukkig? Zonde, want ze zijn weer hipper dan ooit.

Met dank aan DJ Shadow en Cut Chemist. Zij brachten donderdag onder de naam ‘The Hard Sell’ in de AB een langgerekte reclamefilm voor de 7-inch. De combinatie van Cut Chemist, een verloren zoon van de beestige hip hop bende Jurassic 5, een ‘turntabelist’ pur sang en een razendsnelle scratch-dj met sample-god DJ Shadow deed menig muziekliefhebber spontaan kwijlen. Het vingervlugge duo hield gisteren met alle plezier een bakje klaar om het schuim op te vangen.

Hun belofte aan het begin van de set om niet enkel de hiphopfanaten in trance te brengen met enkel 7-inches losten ze meer dan in. Ook liefhebbers van mambo tot metal, van samba tot soul en alles daartussen kwamen aan hun trekken. Alsof elke 45-toeren single die ooit werd uitgebracht op een van de acht draaitafels belandde. De La Soul, Outcast, The Doors, Lamb en een We Will Rock You versie van Queen op speed mixten ze naadloos door elkaar. Nu eens begeleid door beats die je hart op het verkeerde been zetten, dan weer rustig knetterend.

Nu zorgde die plotse en hevige afwisseling soms wel tot verwarrende momenten. Dansen en heerlijk laten gaan of toch maar focussen op muziek en de vele verborgen lagen ontdekken? De ene sample over de andere, loops van spoken word of jazzy piano, het publiek had het er bij momenten moeilijk mee. Maar als je even niet meer kon volgen met de muziek, zorgde de indrukwekkende visuals wel voor afwisseling. De honderden flitsende beelden razendsnel gemonteerd met live beelden van het scratchduo in actie maakte het geheel alleen maar indrukwekkender.

Binnenkort brengen ze officieel een mixtape en dvd uit. Als die even straf is als wat we gisteren hoorden, wordt die grijs gedraaid, dat staat nu al vast. Een levende jukebox was het namelijk, verleden met heden gemixt, vijftig jaar muziekgeschiedenis samengebald in twee uur plaatjes draaien. Straf.

check op entertainment.be
check ook hun MySpace

Geen opmerkingen: